Not düşmek adına an itibariyle günün kurlarını buraya bırakıyorum:
Bu iş iyice çığrından çıkacak gibi duruyor. Döviz kurlarını geçtim, her şeye zam geliyor. Yıl sonunda gelecek meşhur “yılbaşı zamları” haberini görmek istemiyorum. Daha şimdiden Ankara semalarına yükselen “bilmem kaç milyar dolarlık borç tüm 81 milyonun borcu haline geldi”, “bu kriz bizim krizimiz değil” demeçleri sopanın bize doğru hızla yaklaştığını düşündürüyor.
reel ücretlerimiz eridikçe eriyor. Yıl sonu enflasyon beklentileri %20’lere yaklaşıyor. Tabi bu TÜİK’in söylediği. Gerçekleşeni siz düşünün.
Bazı şirketlerde, bu sebeple yaşanan reel ücret erimesini önlemek için “yıl ortası maaş düzeltmeleri” yapıldığını duydum. %10 civarında iyileştirmelerden bahsediliyor. Kaybı ne kadar karşılayacağı meçhul, sanki biraz imaj çalışması gibi gelmiyor değil. Yine de güzel bişey diyelim.
Benim bildiğim şu iki örnek var:
Siemens
Şişecam
başka örnek bilen duyan varsa eklesin, biz de kendi çalıştığımız yerlerden ısrarcı olmak için elimizi güçlendirelim.
Bir haber de IBtech isimli firmadan geldi.
Kafamı kurcalayan ifadeler var bu maillerde: “2019 zamlarının bir kısmını önden yapacaklarını” söylüyorlar…
Yılbaşı zamları zamanı geldiğinde “eylülde yaptık ya olm, alın size %4 daha” diyecekler sanki. Neyse, göreceğiz.
Bir arkadaşım da allianz’dan gelen maili iletti. İnsan gerçekten şaşırıyor ve şahsen ben de bir bit yeniği arıyorum bu işte. Benim çalıştığım şirkette nisanda yıllık zam yapılıyor. Geçen sene, nisanda hiç proje yoktu ve çok az zam yaptılar. Tam performans dönemi bitti, mayıs gibi yeni ve büyük ve beklemedikleri bir projeyi aldılar. Sonra biz de düzeltme istedik ve aldık düzeltmeyi :)) Şaka şaka bi düzeltme falan yapılmadı :))
Bir de iyi günler de nasıldıysa kötü günlerde de bilmem ne laflarından gına geldi. Yok arkadaş, benim bu krizde bir sorumluluğum yok.
%20’yi gören var…
Bir de rutin artışlardan ayrı değerlendirmişler
Şimdiye kadar gelen örnekler arasında çalışanlar açısından en olumlu örnek bu sanırım. Lütuf olarak değil de çalışanın hakkı olanı vermeye yakınsamışlar.
Dün yıllık enflasyon %24,5 olarak açıklanmış…
Yine gitti mayış
Yemek sepeti de “ülkemizin içinde bulunduğu zor koşullar” diyerek çalışanlarına %10 zam yaptığını açıklamış. Yıllık zam düzenlerini&oranlarını bozmadan bu zamları yapıyorlarsa iyi elbette ama bu kadar iyi niyetli davranacaklarına açıkçası inanamıyorum. Bence zam dönemi geldiğinde enflasyon zam oranınını (%24,5 açıklanan) dikkate alarak yeniden düzeltmek yapmayacaklar, performans zammını ise hiç yapmayacaklar. Kesinlikle takip etmeye devam edelim.
Yoksa benim çalıştığım şirket hiç zam yapmadığı için kıskançlık mı yapıyorum :)))
ayakkabı kutularından çıkanlar dolar mıydı, euro muydu hatırlayan var mı?
söylesem tesiri yok sussam gönül razı değil :))
Sanırım yarısından fazlası gitmiş oluyor artık
Maaşımı tutamadım maaş kartında, uçtu uçtu
Maaşlarımız hakkında konuşmaya kalksak kelimeler kifayetsiz fakat rakamlar epey mahir durumumuzu anlatmakta… şu başlığın en başından bugüne kadar yaşanan artışa baktım da, ne kadar iyimser düşünmüşüz “yarısı” diyerek.
Yaklaşık bir aydır süren bir iş görüşmem var. İlk başladığımızda beklentimi sormuşlardı. Maaş beklentim bile eridi
işte sosyal medyanın gücü!
Tüm bunlar bir instagram gönderisi sayesinde oluyor
Mayışın geri kalanı da gitti galiba