Merhaba,
Aynı iş yerinde epeydir çalışıyorum, küçük bir danışmanlık şirketi olduğundan ve projelerde genelde şirket ortakları ile beraber çalıştığımızdan mütevellit alışkın olduğumuz anlamda bir çalışan-patron ayrımı yok diyebilirim.
3 sene önce bir projede(müşteride) çalışmıştım, 2 kişi sorumluyduk benim üzerine çalıştığım süreçlerden. Neyse projeden sonra destek işlerinde de yer aldım. Geçenlerde mesai gerektiren bir iş çıktı ve ben nasıl bu işten yırtsam diye düşünürken sürpriiiz ben, diğer arkadaş ve şirketten birkaç arkadaş, hatta projede hiç yer almamış başka kişilerde de dahil olmak üzere üç beş insan kesinlikle müşteri tarafından istenmiyormuşuz bunu öğrendik. Kapıdan içeri dahi sokmazlarmış bizi, zira güvenlik soruşturmasından geçememişiz. Pazar mesaisinden yırttığıma bir anlığına sevindim ama düşündükçe sinir bastı.
Süreçlerinizi dizayn etmişiz, o dönem için pek çok datanızı paylaşmışsınız, ben nasıl bir zarara sebep oldum da acaba sizin güvenlik soruşturmanızdan geçemiyorum!
Ayrıca bu soruşturmanın çerçevesi nedir, neye bakılır mesela?Hangi kriterlerle yapılır, kime hesap verilir?Kim yapar ya da?Nasıl bir güvenlik testinden geçmiştir bu insanlar?
Şimdi ben baya “normal normal” çalışan bir insanken, işimle ilgili bir sıkıntı bana iletilmemişken, kimin neye göre yaptığı belli olmayan, insanları eleyen, işinden eden bu uygulama hakkında muhatabım kimdir?Yani itiraz edeceğim diyelim ama kime?
Bu uygulamayı son zamanlarda çok fazla duymaya başladım. Şeffaflıktan tamamen uzak, sınırları çizgisi belli olmayan, neye göre yapıldığı belli olmayan bir uygulama nasıl sürdürülebilir aklım almıyor!Bence bu çalışma hakkına, o hakkına bu hakkına aykırı bir uygulama bence. Benim çalıştığım şirkette bu sorun edilmedi ama başka bir yerde işimden olabilirdim, insanlar beni dışlayabilirdi, şu olabilirdi, bu olabilirdi. Yani ben bir şekilde cezalandırabilirdim ama suçum ne, neye dayanarak ispat edildi, iddia makamı kim belli değil!