Merhabalar,
“Mesleki etik kaygısı güderek yaşama devam etmemiz mümkün mü?” Eğer, pr çalışmanızı iyi bir şekilde yaptıysanız mümkün. Şöyle ki; ülkenin yetiştirmiş olduğu, uluslararası mimarlık camiasında en tanındık yüzlerimizden Emre Arolat olursanız mümkün. Mesela Emre Arolat olunca Hatay’da Hilton Otelleri için " tarihi kazı alanı üzerine " tasarım yapabiliyorsunuz. ki yine bildiğiniz üzere tarihi eser bölgelerinde, eserlerin tasnif ve taşınma işleri bitene kadar inşaat sürecini başlatamazsınız. Bu süre 2-3 yıl kadar sürebilmektedir. Ama bu tasarımla hemen inşaat sürecini başlatabilirsiniz. ve hatta Hilton Otel’in itibarına itibar kazandırıp, oteli meraklıları için cazip kılarak paranızı katlayabilirsiniz.
Ne kadar güzel değil mi ?
Ama bunun yanında bir yurt tasarlamak için anlaşılıyor ve proje size geliyor. Yerinde inceleme için x şehrine gidiliyor. İlgili Genel müd. ile görüşülüyor, bağlı bulunulan belediye başkanı ile toplantılar yapılıyor ve şehrinize dönüyorsunuz.
Kalem kalem görülen eksiklikler yazılıyor ki önceki tasarımda düşülen durumlara düşülmesin;
1- Mevcut tasarımda koridor genişliği yetersiz, ışık almıyor ve bu durum yüzünden sürekli olarak koridor ışıkları açık bırakılmak zorunda kalınıyor.
2- Her katta temizlik odası yer almıyor… vs gibi
Aldığınız notlar üzerinden koridor genişliğini uzatıp, uç noktada yer alan pencere genişliklerini artırarak koridora ışık almaya ve dahi harcanan elektrikten tasarruf etmeye çalışıyorsunuz. Bunun yanında cephede yırtıklar oluşturup orta alanlara kadar ışığı içeri alacak şekilde bir cephe tasarlıyorsunuz.
Avan projeyi onaylatmak üzere ( termin süresi içerisinde ) ilgili kuruma gidiyorsunuz. Aldığınız cevaplar;
*) Bina konumları neden bu şekilde ?
*) diğer türlü doğu batı aksında sadece koridor pencereleri ( ölü cepheler ) kalıyor ve biliyorsunuz bu şehirde kışlar çetin geçmekte. En azından ısınma ihtiyacına bir katkı yapmak istedim.
*) Gerek yok, şöyle tasarlayalım bakalım, kişi sayımıza ulaşabiliyor muyuz. ?
*) ok
*) Koridor çok geniş ve yırtık gereksiz.
*) Evet ve fakat görüyorsunuz ki ( sizlerinde yönlendirmeleri ışığında ) cephe 50 mt ve koridor genişliği dediğiniz şekilde olursa iki taraftan koridora güneş ışığı alıp aydınlatmak imkansız. Bunun yanında yırtık bırakılmazsa ışık orta noktalara kadar ilerleyememekte.
*) Olsun, bu para demek.
*) Elektrikte para ?
ok
*) En üst kat’ı yurt odası olarak tasarlamışsınız ama yemekhane olarak kullanalım, yemek kokusu binayı sarmasın.
*) Yanlız o cephe manzara görmekte, en azından bazı öğrenciler istinat duvarı değil de manzara görseler ? Hem son kata yemekhane almak demek, çalışanlar ile öğrencilerin her gün karşılaşması, tüm malzemelerin servis asansörleri ile yukarıya çıkması demek. Ayrıca soğuk depo’nunda üst katta olması bina yükü için fazla olacaktır. Kaldı ki mekanik sistemler ile gerekli havalandırmanın yapılması mümkün.
*) Sorun değil, bu şekilde dizayn edelim.
ok
*) Otopark neden bu kadar az ?
*) Çalışan sayısı belli ki, çalışan sayısının üzerinde bir tasarım var. Yeterli olacağını düşünüyorum.
*) Arttıralım. Hafta sonları otopark olarak işletip ek gelir elde etmiş olurlar.
ok
*) Yemekhane neden bu kadar büyük ?
*) Hafta içi olmasa bile hafta sonu tatil ve herkes yurt’ta olacaktır. Bu yüzden toplu şekilde yemek yiyebilecekleri ihtimaline karşı büyük tasarlandı.( ki ihtiyaç raporu üst sınırında )
*) m2’yi ihtiyaç raporunda belirtilen alt limitin biraz üzerine çekelim. Kısım kısım yemek yesinler, toplu şekilde yemek yemelerine gerek yok.
ok.
ve sonuç. Binayı kim tasarladı noktasını geçiyorum, benim tasarlamadığım kesin. Bir üst yönetim, nasıl istediyse o şekilde dizayn edildi. Ben sadece yasal bir prosedürü gerçekleştiren piyonum. Bu konuşmaları yaptığım kişi meslektaşım yani bir mimar.
Azami mimari kurallar ? Işığa Yönelim ? Araziye ve çevreye uyum ? Sürdürülebilir tasarım ilkeleri ? Konfor şartlarının sağlanması ? Çevreci bina ? Güneş Enerjisinden daha fazla yararlanma ?
Emre Arolat olursanız da sorunlar çıkıyordur elbette, doğruya doğru. Belirli bir bütçe ile hareket ediyor, seçilecek armatürlere kadar karar veriyor ve bütçeye uymayınca 2. 3. sınıf armatür seçmeye zorlanıyorsunuzdur. Haklarını yememek gerek.
“Mesleki etik kaygısı güderek yaşama devam etmemiz mümkün mü?” cevap, taviz verirseniz neden olmasın. Ama naçizane " Halil Semih Eryıldız " hocamın bir sözü vardı, onu aktarmak isterim. " Bir kez taviz verirseniz, o tavizin son taviziniz olmayacağını size garanti ederim "
Saygılar.