MSGSÜ Şehir ve Bölge Planlama bölümü mezunuyum. Gayrimenkul Değerleme sektöründe çalıştım. Öncelikle piyasada, bizim okulun, öğrencileri bohem, kafa rahat mezun ettiği şeklinde bir önyargı var. Hakkaten de ne İngilizce eğitimi var ne program öğretiyorlar. (Ancak en iyi öğrenciliklerden birini geçirdiğimi, en saygı duyulan ve ufuk açıcı bir ortamda, denize karşı okuduğumu inkar edemeyeceğim.) Hal böyle olunca kişisel çabalar önemli oluyor. Bu durum daha çok Planlama sektörü için geçerli. Ancak bu benim uzaktan gözlemim, çünkü bu alanda hiç çalışmadım.
Gayrimenkul Değerleme sektöründe geçtiğimiz yıllarda iş bulmak kolaydı, o nedenle zorlanmadım. Ama son 1 yıldır faiz durumlarına paralel bir kriz var, küçülme ve şirket kapanmaları…
Ay gel dedin geldi, şimdi ben ne dedim: ) Toparlıyorum:
MSGSÜ mezunu olmamın biraz +ları oldu. Ancak, kişisel imaj hatta arttırıyorum neredeyse alınan elektriği bence önemsiyorlar. Bizim sektör çok acaip, bölümden bölüme de şirket tavırları bence değişir.
Uğradığım mobbingleri şunları bunları sıralıyorum:
*Gazi Üniversitesi mezunu bir sorunlu taze yeni yetme yöneticimin en az 10 kez MSGSÜ çok kolay, bir şey öğretmiyor biz Gaziden efsane çıktık mesajlı mobbingine maruz kaldım. En sonunda patlamakla birlikte başta iyi niyetten sonra pozisyonel durumdan ötürü uzun süre sustum. (Çok iyi bir öğrenciliği 4,5 yılda bitirdim, o ise 6 yıl filan Gazi çilesi çekti. Haksız bir durum. )
*Sekreterler tarafından hem stajyerken hem çalışanken “muhattap olmayan” kalabalığa rağmen sohbet etmem ilginç şekilde yanıt buldu, bu tiplerin de mobbingine uğradım.
*SGK’m düşük ücretten yatırıldı.
*Asgari ücretle öğrenci iken çalışmaya başlamıştım. Asgari ücrete zam gelince 37 TL’yi benden istediler.
*Beni atsınlar diye kavga etmiştim. Başardım, muhasebeci 6bin yerine 2bin TL küsür tazminat hesapladığını söyleyerek yutturmaya çalıştı.
*Çalışma arkadaşlarım vejetaryen olduğum için ağzıma s.çtı. "Zeki"leştiler. (Şu an veganım)
*Mimar Sinan’lılar esprileri yaptılar.
*Saçma sapan işler de verdiler.
*Sözlerini tutmadılar, maaş zamları çok az yapıldı.
MSGSÜ’lü Arkadaşlarım Neler Yaşadı?:
*Mühendis Asgari Ücreti uyarısı giden firma, maaşlarını bankadan asgari ücretten yatırıp üstünü elden geri aldı.
*Patronun ve eşinin kişisel işlerini yaptılar.
*Düşük maaşa çalıştılar.
*Önce muhafazakar baskıya ardından tacize uğradılar.
*Pozisyonları düşürüldü, verilen hakları geri alındı.
Ay ne çilemiz varmış.
Bence referanslar da çok önemli. Ama güçlü referanslar.